ما کمک می‌خواهیم!

خلاصه شرح فعالیت

محل سکونت ما در ایستگاه راه‌آهن تله‌زنگ بود و دوران کودکی و نوجوانی را در کنار خط راه‌آهن گذراندیم. مناطق محروم فاقد امکانات اولیه درمان و نقل و انتقال هستند. وقتی سانحه‌ای رخ می‌داد و قطاری از خط خارج می‌شد به علت تخریب زیرساخت‌های ریلی عبور قطارها مختل می‌شد و ساکنین این مناطق با درد و رنج کنار می‌آمدند تا بازسازی شده و حمل و نقل شروع شود. حتی دانش‌آموزی که مشغول تحصیل بود از نعمت معلم محروم می‌شدند و معلم با چند روز تاخیر در کلاس درس حاضر می‌شد.

اینجا بود که بر خود تکلیف دانستم که براساس شناختی که از راه‌آهن پیدا کرده بودم در هنگام خروج چرخ از ریل را بررسی کنم و برای حل این مشکل طرحی را ارائه کنم تا مناطق محروم از این درد و رنج که سوانح باعثش می‌شد نجات پیدا کنند.

الحمدالله بعد از سال‌ها تلاش و تحقیق توانستیم نمونه‌های مختلفی را برای این موضوع طراحی کنیم. بعد از طراحی‌های مختلف موفق به ثبت اختراع شدم که سازمان ثبت اختراع موضوع را به راه‌آهن جمهوری اسلامی ارجاع دادند و امروز طرح‌هایی که برای توسعه راه‌آهن و رفاه بشریت قابل ذکر هستند طرح تشخیص خروج از خط و ترمز اضطراری است که ناوگان ریلی دنیا شدیدا نیازمند به این دانش است. دانشی است که در دنیا نمونه ندارد و قابلیت نصب و اجرا در کلیه ناوگان ریلی دنیا را دارد. این طرح باعث می‌شود خسارت‌های بیش از 80 درصد خروج از ریل کاهش یافته و ضریب ایمنی به بالاترین حد ممکن برسد.

ما وقتی این طرح‌ها را تست می‌کردیم متوجه کمبودهایی در صنعت ریلی شدیم، به عنوان مثال وقتی واگنی از خط خارج شد، اگر در شرایطی مثل تونل باشد و یا در روی پل باشد و خارج شده باشد، قابلیت برگشت آن با مشکلات بسیار زیادی مواجه می‌شد، نه جرثقیل‌ها می‌توانستند که آن مناطق بروند و نه امکانات و ماشین‌های مکانیزه. در آنجا بود که ما یک قطعه‌ای را طراحی کردیم به نام پروانه برگشت به روی ریل. این قطعه در کنار ریل جاسازی می‌شود و به ریل بسته می‌شود و فاصله 48 سانتی متر از ریل را کمتر از یک دقیق به ریل برمی‌گرداند.

برنامه‌های ما در آینده این است که پس از رسیدم به اهداف تولید و دانش و فناوری به کشورهایی که درخواست دادند، یک مجموعه‌ای را گرد هم آورده و یک تیم بسیار قوی را تشکیل بدهیم برای ورود به مشکلات و موانعی که در صنعت هست، برای تولید قطعات و به دست آوردن دانش‌هایی که صنعت ما را بتواند متحول کند و از ورود قطعات و ارزبری جلوگیری کند.

این تجربه متعلق به طرح «مرکز مشاوره امام رضا (ع)» با 2 تجربه ثبت‌شده می‌باشد.

مجری طرح:

تصویر محمد غیبی شوی

محمد غیبی شوی

https://mtedad.org/?p=7348

تجربه‌های مشابه:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

No products in the cart.

Return To Shop
ورود به سایت