راوی: آقای وهاب حسنی
نام مجموعه: مجموعه علمی اقتصادی نهال
استان: تبریز
بیوگرافی:
سن: 34 سال، شغل: آزاد، تحصیلات: کارشناسی مهندسی معدن
شروع فعالیت:
سال 1395
کادر اصلی:
سه نفر ثابت
موضوع فعالیت:
پیشرفت منطقهای
فعالیتها:
مجموعه ما صرفاً فرهنگی نیست و مطالعات عمیقی در زمینه تمدن و اقتصاد انجام میدهیم. بخشی از پیشرفت منطقهای، کارهای فرهنگی، فرهنگسازی و گفتمانسازی است، بخشی هم کارهای اشتغالزایی و دانش بنیان است. به همین خاطر است که ما پیشرفت را یک پدیده صرفاً فرهنگی یا اقتصادی نمیدانیم و همهجانبه به آن نگاه میکنیم؛ از این جهت است که کارهای ترکیبی انجام دادهایم.
ما مجموعه مطالعاتی را از سال 95 در بحثهای فلسفه، تاریخ و اقتصاد به علاوه مطالعات میدانی انجام دادیم برای آنکه بتوانیم موضوع را فهم کنیم و متناسب با این کار، دادههایی مبتنی بر پژوهش داشته باشیم. بر این اساس بخش اصلی کار ما در حوزه اشتغالزایی است و مدل اقتصادی طراحی کردهایم که برای تولیدکنندگان خرد و متوسط به ویژه روستاییان، بازارسازی میکند. دلیل این موضوع آن است که ما وقتی به مناطق محروم میرویم، صرفا نصیحت و مشاوره مشکلات را حل نکرده و دردی از مردم را دوا نمیکند؛ بنابراین احساس نیاز کردیم که باید یک مدلی باشد تا ما در کنار این دغدغههای فرهنگی برای آنها بازارسازی کنیم.
بنابراین مدلی را با سرمایه بسیار ناچیز راهاندازی کردیم که خداراشکر توانستیم حدود ۸۰ موقعیت شغلی مستقیم ایجاد نماییم؛ البته همه ظرفیتهای این شغل را به طور مستقیم ایجاد نکردیم بله شبکهسازی کردیم، زمانی که شبکهسازی اتفاق میافتد خودبهخود ظرفیتهای مردمی خودشان اشتغالآفرین میشوند.
بخش بعدی نیز در تولید دانش فنی است که ما در بحث مردمیسازی حکمرانی و مردمیسازی اقتصاد داریم. خدماتی که ما در این بخش ارائه میدهیم، مشاوره کسب و کار و در اختیار قرار دادن شبکه اقتصادی است؛ به طور مثال ما یک جایی رفتیم که درباره کسب و کارهای خانگی صحبت میکردیم، یک خانمی گفت که شما این قدر از کسب و کار میگویید من چندین کسب و کار را راه انداختم ولی همه آن بدهی پشت بدهی شد. ما این مسئله را آسیبشناسی کردیم و گفتیم اول باید نیاز بازار را بشناسید و بعد شروع کنید، این کار را انجام دادند و به سمت تولید کالاهای خواب رفتند. وقتی در بازار مسلط شدند و حجم سفارشات بیشتری گرفتند، بخشی از آن را به کارگاههای صنعتی میدادند؛ اما کارگاههای صنعتی به دلیل اینکه الیاف و پشم را درهم میکردند، اینها مجبور شدند خودشان یک کارگاه صنعتی راهاندازی کنند. برای این کار نیاز به یک دستگاه و سوله داشتند، منتهی سرمایه مازادی نداشتند، با مشاورههایی که صورت گرفت توانستیم کمک کنیم که دستگاههایی را که قیمت آن 480 میلیون بود، با چک خریداری نمایند؛ همچنین با کمک ما سولهشان را راهاندازی کردند. بدین صورت دیدیم که با در اختیار داشتن یک شبکه، چگونه از یک کسب و کار خانگی به یک کارگاه صنعتی خرد تبدیل شدند.
مدل اصلی فعالیت ما در بازار است، یعنی کار خرید و فروش محصولات روستا پایه انجام میشود. در این کار مردم، تولیدکنندهها، سرمایه سرگردان و نهاد دانش نقش آفرینی میکنند و چون این چهار رکن وجود دارد یک شبکهی فعالی شکل گرفته است؛ به طور مثال ما متخصصی را به شبکه وصل کردهایم که در زمینه احیای زنجیره ابریشم دوازده هزار نهال دانشی که روی آن اصلاح ژن صورت گرفته است، تولید کرده و به تعاونی موردنظر داده است. بنابراین یک شبکهای شکل گرفته که الزاماً کار ما نیست و در دست مردم است، اما ما به این شبکه جهت میدهیم تا کارهای مختلف شکل بگیرد. این کار ترکیبی از کارهای اقتصادی است که مبتنی بر یک الگوی مردمی شکل گرفته است و اینگونه نیست که تعدادی افراد محدودی باشند. زمانی که ما میگوییم پیشرفت منطقهای منظور همین ظرفیتهای خود مردم است یعنی استفاده از سرمایه مردم، دانش جوان مردم و ظرفیتهای بالقوهای که وجود دارند.
بازخوردها:
- در حال حاضر قریب به 80 نفر در لایه ابتدایی ذی نفع هستند. وقتی کار اقتصادی اتفاق میافتد، نتیجه این میشود که مردم خیلی راحتتر گفتمان اندیشهای ما را هم قبول میکنند؛ یعنی کسانی بودند که دغدغه مسائل فرهنگی، اسلام، دین و انقلاب نداشتند ولی وقتی دیدند که ما داریم به معیشت آنها کمک میکنیم خودشان انگیزه پیدا کرده و تبلیغ میکردند؛ که این یک دستاورد فرهنگی جدی است.
پیشنهاد:
- قطع امید از تمامی دستگاهها، نهادها و توجه به ظرفیت مردم، توکل بر خدا و همت خود.
- خود را برای بدترین سناریوها آماده کنند که آمادگی لازم را داشته باشند.
- مطالعه بسیار داشته باشند، زیرا باعث میشود که با بسیاری از آزمون و خطاها بدون اینکه خود تجربه کنند آشنا شوند و این آشنایی سبب میشود ریسک و خطا و آسیبپذیری کار کاهش یابد.
توصیهها:
سازمانها باید با دیدن تیمهایی که در شهرستانها در حال فعالیت بوده و توانمند هستند، سنگهای جلوی پای اینها را که شامل موارد بودجهای و یا قانونی است بردارند.