آموزشی برای میدان
ما در طرح چهارشنبههای طلایی، یک مرحله آموزش عملیات میدانی داریم. هدف از آموزش میدانی این است که نگرانی بچهها رفع شود و ببینند کسی علیه کارشان موضع نمیگیرد و به آنها معترض نمیشود.
ما از این آموزشها جواب هم گرفتهایم. به عنوان مثال در شهر لار افراد دغدغهمندی بودند که میخواستند کار را انجام دهند، اما هرچه اصرار میکردیم جلو نمیآمدند و نسبت به نتیجهی کار ترس و تردید داشتند. ما متوجه شدیم که با آموزش، ابلاغ و نامه نگاری کار انجام نمیشود به همین علت رفتیم و به صورت حضوری افراد را آموزش دادیم و گفتیم حالا برویم در میدان کار عملی انجام دهیم.
از آنها خواستیم نقطهای از شهر را که به نظرشان وضعیتش از سایر نقاط بدتر و شکل پوشش نامناسبتر است، به ما معرفی کنند. به آنجا رفتیم و برنامه را انجام دادیم و جواب گرفتیم و نشان دادیم که میشود کار کرد. گفتیم حال این گوی و این میدان، بروید کار کنید. هرجایی هم ابهامی داشتید و نیاز به کمک بود، ما حمایت میکنیم.
چهارشنبههای طلایی
طرح چهارشنبههای طلایی یک حرکت میدانی با نقشآفرینی مردم در حوزهی حجاب است. طرح در قالب ایستگاه خیابانی انجام میشود، هر ایستگاه بهطور میانگین از تیمهای چهار الی پنج نفره تشکیل شده است. این افراد در محلی ثابت کنار پیادهرو، خیابان و یا در پارک مستقر میشوند، سپس دکور خود شامل، میز و آینه میگذارند، برخی از تیمها پذیرایی نیز دارند. خلاصه وسیلههای خود را میچینند و کار را شروع میکنند. دو یا سه نفر از آنها مامور هستند که به استقبال خانمهای بدپوشش بروند، سلام و احوالپرسی نمایند و با تعارف از آنها دعوت کنند که همراهشان به کنار میز بروند، بعد خیلی مهربانانه با افراد گفتوگو میشود.
در بین تیمها، از حوزه علمیه خواهران تا پایگاههای بسیج و افراد عادی وجود دارند. خود تیمها هم یاد گرفتهاند که از ظرفیت پایگاههای بسیج و ادارات استفاده نمایند، البته بهطور کلی میشود گفت که گروهها از نظر مالی تقریبا مستقل هستند؛ بیشتر نیاز مالی ایستگاهها را خود افراد تامین میکنند، حال یا از درآمد شخصی خود میپردازند و یا اینکه پیگیری میکنند و خیرین را پای کار میآورند. منظور از خیرین هم معمولا دوستان، آشنایان، اقوام و خویشان است که به هر میزانی که بتوانند، کمک میکنند. گروهها با این اعتبارات جذب شده، اقلام مورد نیاز خود مثل: پذیرایی، گیره روسری، شال و… را تامین میکنند.
ما برای تیمها آموزش داریم، اصل آموزش ما، آموزش معارف امر بهمعروف و نهی از منکر و همچنین آموزش میدانی است. ابتدا ضرورت، اهمیت، شبهات امر به معروف و شیوههای آن را توسط مربی به افراد آموزش میدهیم. سپس یک مرحله آموزش عملیات میدانی داریم. هدف از آموزش میدانی این است که نگرانی بچهها رفع شود و ببینند کسی علیه کارشان موضع نمیگیرد و به آنها معترض نمیشود.
این طرح ابتدا با چند گروه در شیراز شروع شد، اما در ادامه برگزاری رویدادها و انتشار فعالیت گروهها در فضای مجازی باعث علاقهمندی افراد و پیوستن آنها به طرح شد و به طوری که ۸۶ گروه در سراسر استان طرح را به اجرا درآوردند. در این حوزه کار به جایی رسیده است که اگر ما هم از آن کنار بکشیم، تیمها خودشان بهصورت جدی طرح را ادامه میدهند.
آموزش واجب فراموش شده
در طرح چهارشنبههای طلایی ما برای توانمندسازی گروههای مختلفی که در سراسر کشور در حوزهی حجاب دغدغهمند بودند، آموزشهای تئوری و میدانی طراحی کردیم. اصل آموزش ما، آموزش معارف امر بهمعروف و نهی از منکر و همچنین آموزش میدانی است. ابتدا ضرورت، اهمیت، شبهات امر به معروف و شیوههای آن را توسط مربی به افراد آموزش میدهیم. سپس یک مرحله آموزش عملیات میدانی داریم. هدف از آموزش میدانی این است که نگرانی بچهها رفع شود و ببینند کسی علیه کارشان موضع نمیگیرد و به آنها معترض نمیشود.
همچنین نظر ما این است که کار میدانی میتواند فعالیت را به مرحله اجرا برساند، وگرنه از اول انقلاب تا بهحال بارها و بارها در موضوعات مختلف، آموزشهای تئوری داده شده؛ اما درصد خیلی کمی به حرکت میدانی و نتیجه مطلوب منجر شده است.
همین آموزش و حضور میدانی در مورد جزیره خارک هم افتاد. چند نفر از دغدغهمندان حوزه حجاب در خارک، کلیپهای ما را در فضای مجازی دیده بودند و از ما برای آموزش دادن به آنها دعوت کردند. برای بچههای ما بلیط هواپیما گرفتند تا به آنجا بروند و آنها را آموزش بدهند. الان بیش از بیست هفته است که برنامه در خارک هم اجرا میشود و در واقع این شهر هشتاد و هفتمین نقطهایست که طرح را به اجرا درمیآورند.
این آمادگی را هم داریم که هر زمان، در هر نقطه از کشور، بچههایمان را برای آموزش دادن به جمعی ۵۰-۴۰ نفره از دغدغهمندان حوزه حجاب و عفاف، بفرستیم تا به آنها آموزش دهند و بعد خودشان با هر اسم و عنوانی که دوست دارند، کارشان را دنبال نمایند.
به نظرم در این حوزه کار به جایی رسیده است که اگر ما هم از آن کنار بکشیم، تیمها خودشان بهصورت جدی طرح را ادامه میدهند. کسی که در قالب این طرح در حوزه حجاب فعالیت میکند، از قبل دغدغه این موضوع را داشته است؛ اما نمیدانسته که باید چکار کند. پس حالا که مدل کارش را پیدا کرده و آموزش درست را هم دریافت کرده است، دیگر آن را رها نمیکند و به کار ادامه خواهد داد.