حامد طهمورثی خامنه ساکن شهرستان شبستر استان آذربایجان شرقی است. او و دوستانش مجموعهای خودجوش تشکیل دادهاند که در مناسبتهای مختلف در مسائل انقلابی و جهان اسلام در حد وسع و توان خود فعالیت میکنند. بهطور خاص«جشنواره موشکهای آبی» را در حمایت از کودکان غزه و لبنان برگزار کردند. این جشنواره برنامهای ادامهدار با جامعه هدف مدارس است. ابتکار ویژه آنها در برقراری ارتباط با دانشآموزان و استفاده از فرصت ساخت آموزش موشک آبی برای روشن کردن ذهن آنها نسبت به مسئله فلسطین و جبههی مقاومت است.
موشهای آدمکش
شعار برنامه، «موشک برای موشهای کودککش اسرائیل» است. امام راحل (ره) یک استراتژی برای حذف اسرائیل به نام «هر مسلمان یک سطل برای غرقشدن اسرائیل» طراحی کردند که میبینیم که امروز نتیجه داده و امام بهجای اینکه ایران و جهان اسلام را در مقابل اسرائیل قرار دهند، تمام نفس مسلمانان را در مقابل اسرائیل و فلسطین را جداکننده جبهه حق و باطل قرار دادند. ما هم با همین استراتژی قصد کردیم به نفسهای آزادهای که در بچهها عموماً هست، تلنگری بزنیم و در جهت جهاد تبیین و بیدارشدن نفوس قدمی برداریم.
در مدارس سالهای گذشته هم برگزار شده بود ولی ما از طرف مجموعه خواستیم به آن پیوست فرهنگی و ارزشی هم بزنیم، قبل از شروع مسابقه، جلسهای چهلدقیقهای برای بچهها وقت میگذاریم و در جهت تشکیل منظومه فکری برای کودکان سیر موضوعی داریم. یک منظومه فکری برای آنها ترسیم میکنیم، از اول شروع میکنیم. میکوبیم و دوباره میسازیم.
روایت موشکآبی
داستان زمان خلقت انسان و سجده بر انسان و… شروع میکنیم تا اینکه ابلیس چگونه رشد کرده و به چه مرتبهای میرسد؟ و کاپیتان این تیمها مشخص میشود.
بعد ماجرای فرعون را میپرسیم که دشمن درجه یک حضرت موسی که بوده؟ میگویند فرعون، پس فرعون کاپیتان تیم شیطان و حضرت موسی کاپیتان تیم الله است و جلوتر، امام حسین و یزید و… همه را مثال میزنیم تا منظومه فکری در ذهن دانشآموز شکل بگیرد.
جلوتر که میآییم به عصر حاضر خودمان میرسیم. با هدف ایجاد فکر و سؤال، از بچهها میپرسیم که امروزه تیم شیطان چه کسانی هستند؟
ابتدا ویژگیهای فردی را که باطل است میپرسیم. شاخصههایی را خود بچهها میگویند و ما میگوییم الان نماد این ویژگیها در کدام انسان و کدام کشور است؟ خودشان اول اسرائیل را مطرح میکنند، بعد انگلیس و آمریکا و دولتهای دیگری که جزو مستکبرین عالم هستند را نام میبرند. وقتی تیم شیطان را معرفی کردند، میگوییم کاپیتان تیم شیطان کیست؟ میگویند نتانیاهو و اسرائیل کاپیتان تیم شیطان هستند و بعد نقطه مقابل آن را از بچهها میپرسیم که کاپیتان تیم الله کیست؟ یا کدام کشور است؟ میگویند ایران است که الان تنهایی جلوی اسرائیل ایستاده، محور مقاومت است و ما اینجا روایت فلسطین را وارد میکنیم که اصلاً اسرائیل چگونه تشکیل شد؟ چرا اینها آمدند؟ اسرائیل اصلاً کشور نیست، قوم است و میگوییم اسرائیل که کشور نیست؛ بلکه یک پروژه استعماری است.
نهایتاً این جبههبندیها که مشخص میشود، سؤال میپرسیم که بچهها الان ما چرا باید موشک داشته باشیم. قطعاً بچهها پاسخهایی میدهند که ما آنها را کامل میکنیم.
بمبارانهایی که در زمان دفاع مقدس انجام میشد، تهران و اندیمشک بمباران میشد اما ما ابزاری نداشتیم که در مقابل آنها بایستیم. بچهها هم میفهمند که باید پتانسیل دفاعی ما قوی شود و موشکها برای دشمن ایجاد بازدارندگی میکنند که دشمن فکر حمله به ما را هم نکند.
نهایتاٌ دلیل دوم را دفاع از مظلوم میگوییم که ما باید اینقدر قوی باشیم که طبق وظیفه شرعی و آیات و روایاتی که در قرآن آمده بتوانیم از مظلوم هم دفاع کنیم و برای سومین دلیل افق تمدنی را ارائه میدهیم که انشاءالله با قدرتمند شدن خودمان امپراطوری جهان اسلام را در جهان برقرار کنیم و از جان امامزمان (عج) که انشاءالله ظهورش را ببینیم، بتوانیم دفاع کنیم و جان عزیز امام زمانمان را حفظ کنیم.
وقتی علت داشتن موشک برایشان مشخص شد به تاریخچه و نحوه تولید موشک میپردازیم؛ یعنی چه شد که اصلاً خواستیم موشک داشته باشیم؟ این موضوع از دغدغه یک جوان ۲۹ساله وقتی تهران یا مدرسه دخترانه میانه بمباران میشد، شروع شد و تیتر روزنامهها را هم برایشان میآوریم که بدانند بوده است؟ از جوانی که حسن تهرانی مقدم باشد شروع میکنیم و بیوگرافی حسن تهرانی مقدم پدر موشکی ایران را ارائه میدهیم و توضیح میدهیم که چرا دشمنان نمیخواهند ما موشک داشته باشیم؟
در مرحله بعدی توضیح میدهیم که توان موشکی ایران چطوری است؟ ما از لحاظ موشکی در چه رِنجی هستیم؟ بهصورت تیتروار تاپترین موشکهایی که ایران دارد را معرفی میکنیم و نهایتاً نحوه عملکرد فتاح 3، فتاح 2 و موشکهای هایپرسونیک را میگوییم. اینکه از چه بخشهایی تشکیل شده؟ سر جنگی و قسمتهای موتور را برای بچهها توضیح میدهیم و نهایتاً به برنامه آموزش ساخت موشکهای آبی ختم میشود.
در جریان آموزش ساخت موشک آبی مطالب دیگر راهم به آنها میگوییم مثلاً برای این موشک از دو بطری نوشابه خانواده استفاده میکنیم، یکی را قبلاً را برش دادیم که بهعنوان سرجنگی موشک قرار میگیرد و، قسمت جلویی که قرار است جلو برود. یکی هم بهعنوان مخزن سوخت موشک که این باید سوراخ نداشته باشد؛ چون قرار است آب و بادی که ما بهعنوان سوخت استفاده میکنیم بهصورت فشرده داخل آن قرار بگیرد. بعد میگوییم نوشابه ما باید زمزم باشد؛ چون محصول ایرانی است، کوکا و پپسی برای اسرائیل و آمریکاست و برندهای خارجی هستند و گریزی هم به بحث تولید میزنیم. بعد ادامه میدهیم که این را به انتهای آن وصل میکنیم. به بچهها میگوییم سرجنگی باید کمی سنگینتر باشد تا موشک درستتر جلو برود، بچهها بالهها را از مقوا یا چیز سفتتری میبُرند و به این قسمت بدنه موشک وصل میکنند. ما یک مقدار مشخصی آب داخل مخزن سوخت موشک میریزیم و مخزن را روی لانچر قرار میدهیم. موشک به این صورت سوار لانچر میشود و ضامنش را کیپ میکنیم. از طریق والکی که این جا هست باد داخل مخزن پر میشود و آب مخزن فشرده میشود و با کشیدن ضامن، موشک ما، روبهجلو پرتاب میشود.
مدرسه را هم تزیین کردیم و یک هدف، پرچم اسرائیل و تزیینات دیگری را هم در گوشهاش قرار دادیم تا بچهها به واقعیت مسئله نزدیک شوند. در کنار این برنامه کمکهای مردمی هم از مدارس جمع میشود و همدلی و همبستگی هم در کنار آن ایجاد میشود. همه اینها پیوست است، مسئله اصلی برنامه روایت فلسطین و جبههبندی حق و باطل است.
این کار سوق موشک آبی است، یک پیوست فرهنگی هم به آن زدیم. در این برنامهها اهدافی داریم؛ اینکه هم بچهها را وادار به فکرکردن میکنیم، هم روحیه علمی و خلاقیت آنها تقویت میشود. تقویت روحیه گروهی، خودباوری، هویتبخشی ملّی و انقلابی از اهداف این برنامه هاست. آشنایی با الگوهای ارزشی مثل شهید طهرانی مقدم در این راستا انجام میشود.
این برنامه خوب گرفته است و بهخاطر پیوست علمی با بعضی مدیران که همسو نبودند مذاکره کردیم، نظر اکثر آنها را جلب کردیم و قرار است یک لیگ علمی فرهنگی داشته باشیم و این برنامه را در مدارس شهرستان ادامه دهیم. تا امروز نزدیک 200 نفر در برنامه ما شرکت کرده و تحت پوشش برنامه قرار گرفتند و میخواهیم در آیندهای نزدیک برای نزدیک به 900، 800 نفر از دانش آموزان شهرستان که در پایه دوره اول متوسطه و پنجم و ششم هستند، این برنامه را اجرا کنیم.
سبک زندگی حماسی
درباره ایدههایی که در مدارس اجرایی شده و با توجه به فرهنگ و فضای اجتماعی هر استانی تعریف شده اند همچنین میتوان به فعالیت هایی که در استانهای ایلام و یزد انجام شده اشاره کرد. هادی حبوباتی طلبه سطح ۲ شهر یزد است. وی فعالیتهای فرهنگی خود را در حوزه مقاومت قبل از طوفان الأقصی شروع کرده و با شروع این عملیات بعد از جنایت بیمارستان، او و طلبههای دیگر در فرودگاه یزد تجمع داشتند و برای اعزام اعلام آمادگی کردند. از آن پس فعالیتها و برنامههای سلسلهواری را تعریف کردند.آقای حبوباتی هم در این زمینه به صورت پاره وقت برای دانشآموزان کارهای تبلیغی انجام میدهد و اردوهای دانشآموزای برگزار میکند.خودش در این رابطه میگوید:
وقتی رهبری آن پیام مهم را در مورد وظیفه هر فرد در قبال مسئله فلسطین دادند دیگر هیچ بهانه و نکتهای نماند. کمک به غزه و لبنان یک وظیفه همگانی بود سعی کردیم و ما هم بخشی از آن بودیم.
البته قبل از اینکه حکم حضرت آقا در مورد یاری لبنان و بحث فرض بودن این نکته مطرح شود، جلساتی داشتیم و برنامهریزیهایی انجام داده و اردوهای ترتیب داده بودیم. در تابستان گذشته اردوهایی به عنوان مرد میدان با اقتباس از سبک زندگی و مکتب حاج قاسم برگزار کردیم تا نوجوانها به سبک زندگی حماسی فکر کنند تا اگر در جایی مجبور شوند با رژیم صهیونیستی روبهرو شوند، باید چه آمادگیهایی داشته باشند؟
در همین راستا پویشهای دانشآموزی یکشنبههای مقاومت را هم در یزد برگزار کردهایم. که در روزهای یکشنبه دانشآموزان کنسرو و اقلام غذایی برای کمک به لبنانیها میآورند و توسط معاونین پرورشی جمع و به هلالاحمر یا مراکز معتبر برای ارسال داده میشود. این اقدام هم اقدامی واقعی است نه نمادین! اگر ما به مردم نقش عملیاتی واقعی بدهیم، مردم هم در کارها با ما همکاری میکنند.
در آن سوی این سرزمین و غرب کشور آقای کوهزادی فعالیتها متفاوتی را برای حمایت از جبههی مقاومت در ایلام انجام داده است. این فعالیتها در چند حوزه متفاوت از جمله جمعآوری کمک و کارهای فرهنگی و روشنگری در حیطه مدارس انجام شده است.او در این خصوص اینگونه بیان میکند که؛ ما با کمک آموزش و پرورش و سازمان تبلیغات به صورت هفتگی، هر هفته سه تا ایستگاه نقاشی برای کودکان و نوجوانان در موضوع « محور مقاومت» برپا میکنیم و به آنها جایزه میدهیم. در هرجایی که بتوانیم برای تبیین نسل جدید اقدام میکنیم. با آموزش و پرورش و مدیران مدارس صحبت کردهایم. در ابتدایی بیشتر نقاشی است. یکی از ستونهایی که بیشترین کمک را به ما میکند، امام جمعه هستند یعنی خودشان پای کار هستند. گروههای مردمی و انقلابی را دورهم جمع میکنند. در گفت و گوهایی هم که در حوزهی مدارس داریم، امام جمعه شخصاً ورود میکند و از میان روحانیون کسانیکه مربی هستند و در حوزهی جبههی مقاومت تخصص دارند را معرفی میکنند. هر هفته در نماز جمعه ایستگاه نقاشی جبهه مقاومت را برای کودک و نوجوان داریم و در مهد آدینه مربیان مباحث را در حوزهی جبههی مقاومت میگویند. هدف یادگیری عملی برای مبارزه با استکبار و صهیونیست است. در حوزهی نقاشی و ایفای نقاشی، خوب عمل کردیم. ما یک ایستگاه نقاشی را در چهارراه مرکزی شهر برپا کردهایم و بچههایی که حتی عضو گروه ما نبودند و همراه پدر و مادرشان برای خرید و گردش آمده بودند، به این گروه اضافه شدند و صندلی کم آوردیم، بچهها روی زمین نشستند و نقاشی میکشیدند. ما سعی کردیم اقتدار جبههی مقاومت را با حال و هوای کودکانه در شهرستان ایجاد کنیم.
بعضی از نقاشیها آماده هستند و بعضیها هم خودشان نقاشی میکشند. درصد بالایی از نقاشیهای که خودشان میکشند پرچم حزبالله، ایران و فلسطین است. بچهها که در این زمینه نقاش نیستند ولی میخواهند چیزی که در دارند را روی کاغذ بیاورند. ما به آنها میگوییم از فلسطین و جبههی مقاومت چه میدانید؟ آن را بکشید و اکثراً پرچم نقاشی میکنند.
محسن دانیاری امام جمعه شهرستان بدره ایلام فعال دیگر این حوزه است. وی که بومی همان شهر است به تناسب مسئولیت خویش به بیشتر شهرهای ایلام رفت و آمد میکند و توانسته با همراهی مردم برنامههایی برای حمایت از جبههی مقاومت در میان جوانان و نوجوانان اجرایی کند.
به گفته خودش، از جمله کارهایی که انجام دادهاند این بوده که؛ در بحث کتابخوانی با کتابخانهی عمومی شهرستان بدره هماهنگ کردیم تا در شیفتهای ظهر که خانم زینب جهانگیری برای کودکان و نوجوانان روایتهای دفاع مقدس و جبههی مقاومت را به صورت قصه تعریف کنند. یکی از مدارس در روستای زرانگوش کار قشنگی انجام دادند. دانش آموزان پرچم اسرائیل را روی مبلی انداختند و با چوب دستی به آن میزدند، پرت میشد و آخر سر هم پرچم را آتش زدند.
خیلی جاهای دیگر میز تبیین و شهادت گذاشته بودند و در بسیاری از مدارس برای جبههی انقلاب، شهادت سید حسن نصرالله و آقای سنوار حتی شهید صفیالدین کارهای خوبی انجام دادند. مردم درک و فهم خوبی از جبههی انقلاب دارند و انشاالله ما بتوانیم در بخش رسانهای و انتشار آن در فضای مجازی هم بتوانیم کار کنیم.
پخش فیلمها و مستندهایی در حوزه مقاومت هم از دیگر برنامههای ما هست. فیلم قلب رقه که موضوع آن درباره ضربهی سنگین اطلاعاتی بود را پخش کردیم و تصمیم داریم این پخش فیلم و مستند را در مساجد و مدارس ادامه دهیم.
آقای نیکخواه هم که بازنشسته فرهنگی و عضو هیئت امنای مسجد جامع آبدانان ایلام است و درخصوص فعالیتهایش در این زمینه عنوان میکند؛ یک گروه مردمی داریم که با همراهی و محوریت امام جمعه در چند حوزه از جمله تبلیغات در فضای مجازی در گروههای مختلف مثل هیئتهای مذهبی و گروههای مشابه، برگزاری جلسات مداوم با گروههای هدف در مساجد. هیئتهای مذهبی، هیئتهای قرآنی. با امام جمعه هم در مورد دفتر مقام معظم رهبری و هلالاحمر هماهنگی انجام دادیم. ایده فروش کتاب «گل میخک» شهید یحیی سنوار را اجرا کردیم. دوستی در فضای مجازی تماس گرفتند، کتاب را تبلیغ کردند و یک کپی از آن فرستادند و ما تصمیم گرفتیم کتاب را به چند هدف تهیه کنیم اولاً اینکه کتابی از ایام زندانی شهید است، ثانیاً مقاومت را معرفی کنیم، ثالثاً ترویج فرهنگ کتابخوانی است و مبلغ حاصل از فروش کتاب را به جبههی مقاومت، فلسطین و لبنان تخصیص دهیم که مورد استقبال قرار گرفت. کتاب «گل میخک» شبیه رمان است و میتوان آن را از طریق آموزش و پروش منتشر کرد و با برگزاری مسابقات و دادن جوایز جبههی مقاومت را معرفی کنیم چون با فضای مجازی واقعا آسیبپذیر هستند و اگر بچهها وارد این وادی شوند حتماً والدین را هم درگیر میکنند.
با گروههای مختلفی مانند گروههای ورزرشی، گروه مسجد جامع و گروههای حفظ قرآنی در ارتباط هستیم و در یکی دو مورد حضوری و موارد دیگر هم کسی را فرستاده ام که کار تبیینی در مورد فلسطین و جبههی مقاومت انجام دهد. اگر در مدارسی زمینه حضور فراهم باشد به آنجا میرویم. یکی دو جلسه قرآنی هم ما را دعوت کردند، رفتیم و استقبال شد.
تبلیغات بیشتر درمیان زنان، جوانان و نوجوانان انجام میشود. امام جمعه با هماهنگی آموزش و پرورش جلسهای با گروههای مقاومت مدارس داشت. همهی مدارس به آن جا آمده بودند تا هم کار تبیینی انجام دهیم و هم جمع آوری کمک داشته باشیم.
سرودها و سرودهها
در کردستان هم یکی از کنشگران و فعالان فرهنگی شهرستان قروه در فضایی که از نظر مذهبی ترکیبی از اهل تسنن و تشیع است، روش خود را برای حرکت در مسیر مقاومت دارد. او کارش را اینطور معرفی میکند: یک سالی هست که گروه سرودی را تشکیل دادهایم. با مراجعه به دبیرستانها برای گروه سرود استعدادیابی کردیم و آنهایی را که صدای خوبی دارند شناسایی کردیم. 600-500 دانشآموز به ما معرفی شده که از بین اینها 8-7 نفر را انتخاب کردیم. هدف ما این است که میخواهیم گروه سرود حرفهای داشته باشیم که قابلیت اجرا در سطح ملی را داشته باشد و برای شبکههای تلوزیونی اجرا کنیم.
یکی دو اثر خوب را هم ما شروع کردیم و برای اینکه به مبارکی آغاز کنیم کاری را به مناسبت عید غدیر انتخاب کردهایم البته شعر و آهنگسازی آن کلاً بومی است. ما دیده بودیم سرودهایی که در منطقه اجرا میشود لب خوانی است، آهنگ را پخش میکنند و بچهها همزمان لب خوانی انجام میدهند و بیشتر سرودها، آنهایی است که در تهران اجرا شدهاند. ما میخواستیم هم شعر از شاعران منطقه خودمان باشد چون واقعا شعرهای خوبی را دارند، هم کار آهنگسازی و استودیو آن از خودمان باشد و اجرای قابلی داشته باشیم. برای عید غدیر شروع کار بسیار فاخری اتفاق افتاد و مورد استقبال همشهریها و هم استانیهایمان قرار گرفت. بعد از اولین اجرا، مناسبتهای محرم و عید در پیش بودند. سرود دیگری را برای اربعین آماده کردیم که آن هم سرود بسیار فاخری از کار درآمد که حتی شبکههای ملی و شبکهی استانی آن را پخش کردند. این سرود اربعین را برای چهلم آیتالله رئیسی ما گروه سرودمان را آوردیم و سرود اربعین را خواندند. ما این سرود را ضبط کردیم و اثرات دیگری را هم میخواهیم تولید کنیم. در حوزه مقاومت هم پیگیر هستیم و سرودی را که به تازگی شعر آن را درباره شهید سلیمانی نوشته اند، بتوانیم آماده بکنیم و قابلیت پخش داشته باشد.