راوی: آقای سعید کریمپور
نام مجموعه: مجمع طراحان انقلاب اسلامی استان فارس / هیئت یالثارات الحسین
استان: فارس (شیراز)
بیوگرافی:
سن: متولد 1368، شغل: استاد دانشگاه هنر شیراز، تحصیلات: کارشناسی ارشد
محدوده فعالیت:
بلوار جانبازان
کادر اصلی:
تقریباً 50 نفر
کادر مرکزی هیئت نیز تقریباً ۱۰ نفر است.
شروع فعالیت:
هیئت ۷۹
مجمع 97
فعالیتها:
هیئت در سال ۱۳۷۹ در شهر شیراز تأسیس شد و با رویکرد مردمی کار خود را آغاز کرد. پس از آن به مرور زمان درگیر فعالیتهای اجتماعی شد و با توجه به اینکه مکان هیئت تقریباً در جنوب شرق شهر شیراز واقع شده است، ما بحث آسیبهای اجتماعی و مددکاری اجتماعی را نیز جزو کارهای اصلی خودمان قرار دادیم. یکی از کارهای مهم و اصلی هیئت که میتوان به آن اشاره کرد برگزاری عاشوراپژوهی بود که در شهر شیراز به صورت ملی برگزار شد و هیئت ما میزبان چند دوره عاشوراپژوهی بود. در نهایت حتی توانستیم در نشریه فارس که در حاشیه همین عاشوراپژوهیها منتشر شد در باب مسائل مختلف هیات مذهبی کشور و نشریه مشعر که البته زیرمجموعه و تحت نظارت مشعر در تهران چاپ شد، چند شماره نشریه در این زمینه کار کنیم. یک بحث دیگر که در زمینه هیئت قابل ارائه است، بحث تعیین چشم انداز، راهبردها و چارت تشکیلاتی خاصی است که در هیئت ایجاد کردیم که آن هم با توجه به نقاط ضعف، نقاط قوت، فرصتها و تهدیدهایی که وجود داشت توانستیم چشم انداز ۱۰ سالهای را مشخص نماییم. به عبارتی تحلیلی مشابه دیگر هیئتهای سراسر کشور انجام دادیم که به وسیله آن میتوان براساس شرایط و وضعیت موجود یک هیئت تحلیلی از عملکرد آن بدست آورد. به این منظور از روش تحلیلی SWOT استفاده کردیم و توانستیم این را بومیسازی فرهنگی هیئت کنیم که در آن چشم انداز هیئت به مدت ۱۰ سال به صورت کامل و شفاف مشخص شده و ماموریتهای آن مشخص میشود و بر اساس آن جهتدهی تشکیلاتی رقم میخورد. دلیل اصلی این کار هم این است که از صرف انرژی یا زمان بیهوده در هیئت جلوگیری شده و کار به نحو احسن بهینهسازی گردد.
از جمله بخشهای دیگری که در هیئت به آن توجه شده است هنر عاشورایی است. ما یک دوره هنر مفهومی عاشورایی را نیز در شهر شیراز توسط بچههای هیئت برگزار کردیم. همچنین در بحث فضاسازی، طراحی دکوراسیون و… نیز فعال بودیم.
از دیگر فعالیتهای ما بحث طراحی و ساخت المانهای شهری در حوزههای مختلف فرهنگی بود.
یکی از کارهای شاخصی که هیئت مبدع آن بود، برگزاری سوگواری ملی آیینها، نواها و آواهای عاشورایی است؛ که امسال سومین سالی بود که به صورت ملی برگزار شد. نواهای مختلف، آیینهای مختلف، آواها و موسیقیهایی که در محور عاشورا تولید میشوند یا تولید شدهاند، باید به عنوان یک میراث نگه داشته شوند. ما این برنامه را در شیراز طی دو شب برگزار نمودیم.
یکی دیگر از کارهایی که اتفاق افتاد با توجه به بوم شیراز از ظرفیتهای میراث فرهنگی استفاده کردیم، به طور مثال احیای شبهای قدر را برای اولین بار با جمعیت چند هزار نفری در حافظیه برگزار کردیم، یا همین برنامه در مسجد وکیل سه سال متوالی انجام شد. این کار میتواند یک الگویی برای استفاده از ظرفیتهای میراث فرهنگی و تمدنی هر شهری در کشور قرار گیرد.
در مورد مجموعه طراحان انقلاب اسلامی، ماجرا از یک تیتر شروع شد و تصمیم گرفته شد طراحان گرافیک و دیزاینرهایی که در جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی فعالیت میکنند را دورهم جمع کنیم و این چشمههای کوچکی که میجوشد را به یک رودخانه خروشان تبدیل نماییم و بتواند یک جریانی ایجاد کند. بنابراین این کار از سال ۹۷ آغاز شد و بعد از آن که تشکیلات مجمع به صورت رسمی آغاز به کار کرد، شورای مرکزی واحدها و دپارتمانهای مختلفی از آن نشئت گرفت. کارهای شاخصی هم که انجام شد، یکی از این کارها، کارگاه ملی کتیبه و پرچم در شهر شیراز بود که با حضور اساتید ملی و بهترین افرادی که در کشور هستند، برگزار شد.
یکی دیگر از کارگاههای خیلی جدی که بیت برگزار کرد در مورد بحث واقعۀ تروریستی بود، که دو ورکشاپ بزرگ سه روزه با حضور هنرمندان شیراز و کل کشور در حرم مطهر حضرت شاهچراغ برگزار شد، که در نهایت به تولید اثر در زمینه واقعۀ تروریستی پرداخته شد.
علاوه بر این کلاسهای آموزشی و مدرسه آنلاین طراحی گرافیک را راه اندازی کردیم که این هم جزو الگوهایی است که قابل استفاده است. ما مدرسههایی را به صورت آنلاین داشته باشیم با سرفصلها و طرح درس مشخص که به شکل پودمانی یا ترمی برگزار میشود و در پایان مدرک ارائه دهیم. ضمن اینکه ما سعی کردیم نسلی از طراحان انقلابی را نیز تربیت کنیم.
یک کار جدی دیگر کارگاه تایپوگرافی و حروفنگاری است که مهمترین کارگاه آن “علی ولی الله” بود که هنرمندان استان فارس جمع شدند و آثار زیبایی خلق شد. که اینها در سایتی که در قم وجود دارد بارگذاری شد. همچنین جشنوارهای به نام درختان زیتون در حوزه مقاومت و فلسطین توسط مجمع طراحان برگزار شد. ماجرای اصلی در بیت یعنی مجموعه طراحان، بیشتر این است که یک همدلی، همفکری و همکاری بین طراحان انقلاب اسلامی استان فارس ایجاد شود. به طور مثال وقتی بافت تاریخی شیراز را خطر تخریب تهدید میکرد یک کمپین تشکیل دادیم و باعث شد که خبر به گوش مسئولین برسد و نهایتاً طرح تخریب بافت تاریخی متوقف شد. به همین ترتیب حالا در مسائل مختلف اجتماعی که در استان شیراز رقم میخورد سعی میکنیم در آنجا، مجمع تاثیرگذار باشد مانند دیوارنگارهای که در میدان امام حسین(ع) شیراز وجود دارد و آثار این مجمع در آنجا اکران میشود.
بازخوردها:
- در زمینه هیئت الهامگیری و مطالبی است که قابل تعمیم در تمام شهرها است.
- این افرادی که ما تربیت کردیم به مجمع طراحان برگشتند و شورا را تقویت کردند.
موفقیتها:
برگزاری رویدادها و ایونتهای مختلفی بوده که در طول این 6 سال اتفاق افتاده است.
شکستها:
بیشتر در مسئله نیروی انسانی است، یعنی ضعف هنرمندان یا اینکه عدم توانایی در نگه داشتن هنرمندان است که باید این مسائل آسیبشناسی شوند و ما خود نیز به نتایج دقیقی در این زمینه نرسیدهایم.
خلاء:
طراحیها و ساخت المانهای شهری یک خلاء است و تقریباً ایده جدید و نابی است. ما در حوزههای مختلف به یک انسجامی رسیدهایم ولی در حوزه معماری، شهرسازی، سیما و منظر، مبلمان شهری چون هویت شهر را میسازند و هویت شهر هم به خرد فرهنگ و فرهنگ اجتماعی تبدیل میشود به نظرم یک خلاء جدی در جبهه انقلاب است که ما باید این را پر میکردیم.
به همین خاطر تقریباً یک سالی هست که یک دپارتمان تشکیل دادیم که همچنان هم غیررسمی است اما چند پروژه را در کنگره سرداران شهید استان فارس رقم زدیم و نمونههایی را تولید کردیم. در میدان اصلی شهر شیراز که میدان امام حسین(ع) است، ما المان میدان امام حسین(ع) را طراحی کردیم و در حال ساخت آن هستیم که از نگارهها، شمایل و نمادهای مرتبط با شهر شیراز و نگاههای آیینی و مذهبی که در گذشته در شهر شیراز وجود داشته الهام گرفتیم و آن را به المان شهری تبدیل کردیم. البته که جای کار زیادی دارد اما به عنوان یک شاهراه در انقلاب اسلامی به نظرم میتواند تشکیل شود و راه بیافتد.