راوی: آقای مهدی مهدوی نژاد
نام مجموعه: هیئت انصار ولایت / موسسه قرآن و عترت / موسسه فرهنگی بهشت / مجتمع آموزشی بهشت
استان: یزد
بیوگرافی:
بنده 50 سال سن دارم، روحانی هستم.
کادر اصلی:
تعداد کل خادمین مجموعهقریب به ۴۰۰ نفر هستند، اما کسانی که مستمر در هفته با هم کار میکنیم 100 نفر هستند. همچنین نیروهایی کهبه صورت اداری و روزانه با هم کار میکنیم 30 نفر هستند.
شروع فعالیت:
فعالیت خود را از سال ۱۳۷۶ آغاز کردیم.
فعالیتها:
مجموعه هیئت انصار ولایت یزد در سال 1376 تأسیس شده و در بخشهای مختلف فعالیت دارد. اولین نکتهای که باید بیان کنم این است که باعث افتخار بوده که از این مجموعه 4 نفر خادم تقدیم به انقلاب شده و شهید شدهاند. در مورد فعالیتهای هیئت، ما در سال بیش از 130 شب مراسم داریم که مراسم ماه مبارک رمضان، محرم، فاطمیه، ایام خاص و همچنین جلسات هفتگی هیئت است. این مراسمات همراه با محتواهای غنی است که تیم محتواساز هیئت برای این جلسات آماده و برنامهریزی مینمایند و شامل سخنرانی، تزیین، دکور و فضاسازی و… است.
در زمینه اجرای مراسمات هیئت دوستان ابداعاتی داشتهاند که موضوع محوری بودن سخنرانی، یکی از آن اقدامات مهم بوده که در یزد اتفاق افتاد و سخنرانان در مراسم موضوع محور پیش میرفتند. همچنین اقدام دیگر اجرای برنامه کرسیهای تلاوت در هیئت بود که منجر به ترویج این کرسیها در هیئات یزد شد. بخش بعدی کانون جوانان رضوی است که وابسته به آستان قدس است و سالی یک بار برنامه دهه کرامت با حضور خادمین آستان مقدس امام رضا (ع) و پرچمگردانی برگزار میگردد؛ که این برنامه بزرگترین همایش مذهبی استان است و قریب به چهل هزار نفر شرکتکننده دارد.
هیئت علمی داریم که در آن جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه هر هفته نشست دارند و مباحث علمی و معرفتی را مطرح کرده و از اینها کتاب تولید میشود؛ برخی از این کتابها جزو دروس درسی دانشگاهها شده است. مجمع ذاکرین را داریم که بحث آموزش مداحان نوجوان را با هدف تربیت مداح نوجوان انقلابی کار میکنند. علاوه بر این در مجموعه دوره آموزش تفسیر موضوعی قرآن کریم را داریم که این دوره با وجود اقشار مختلف برگزار شده و به تبع این دورهها که برگزار شد ما تعداد زیادی جلسات تفسیر قرآن در محلات راهاندازی کردیم. بخش دیگر کار ما حوزه کودک است، ما یک خیمهگاه کودک در هیئت داریم که محل تجمع بچههاست و برای آنها برنامههای متنوعی میگذارند. یک بخش دیگر از کار کودک ما در حوزه آموزش است به نام هوش اخلاقی، که در مدارس حضور پیدا کرده و با اساتیدی که داریم دورههای آموزش هوش اخلاقی را برگزار میکنیم؛ به این معنی که در کنار خواندن و نوشتن مهارت رفتار، اخلاق و سبک زندگی را به بچهها آموزش میدهیم.
یک هیئتی به نام هیئت شیرخوارگان عاشورایی داریم که هیئت حضرت علی اصغر (ع) است و ویژه بچههای شیرخوار است که مادران حضور پیدا کرده و سالی چند برنامه دارند. دفتر بزرگی داریم که بچههایی که به دنیا میآیند اسم و تاریخ تولدشان را ثبت نام و ثبت گام میکنیم. یعنی پاهای بچهها را در استامپ زده به دفتر میزنند و از همان موقع آنها هیئتی شده و برایشان کارت صادر میشود و در دوران بزرگسالی این خاطرات را برایشان مرور میکنیم.
ضمن اینکه بعد از دوران شیرخوارگی برای مادران دورههای آموزشی هم داریم. همچنین دوره پیشدبستانی و مدرسه را داریم. پیشدبستانی بهشت و بعد ادبستان دخترانه و ادبستان پسرانه بهشت، که در مقاطع مختلف بچهها پذیرش میشوند و دورههای آموزش داریم.
در حوزه نوجوان برنامههای بسیار متنوعی برای دختران و پسران داریم، که دختران تحت عنوان هیئت فاطمه بیت الحسین و پسران تحت عنوان گردان فرهنگی قاسمبنالحسن برنامههای مختلف آموزشی و تربیتی در طول سال دارند.
هم بخش تولیدات مکتوب داریم، که چاپ کتاب است و هم تولیدات دیگر خود مجموعه است؛ مجموع سخنرانیهایی که در مجموعه اتفاق افتاده یا تالیفات و تحقیقاتی که عزیزان داخل خود مجموعه انجام دادهاند. بخش اردویی ما که شامل سفر هر ساله پیادهروی اربعین تحت عنوان کاروان الیالحسین، سفر زیارتی مشهد مقدس به نام زائران عرش، سفر به مناطق جنوب به نام راهیان کربلا و اردوهای علمی تفریحی داخل استانی است.
بخش هنر و رسانه را داریم و تیم قوی به نام مدرسه هنر و رسانه داریم که نوجوانان و جوانان را آموزش میدهیم. بعد این افراد هم برای کار و هم برای جبهه فرهنگی انقلاب میتوانند نقشآفرین باشند.
یک بخش دیگر، بخش راویان شهادت است که کار آنها به اصطلاح ارتباط با خانوادههای شهدا، جمعآوری خاطرات شهدا، برگزاری یادواره، تولید کتاب و آثار است. تمام مجالس هیئت در طول سال به نام شهدا و با حضور خانوادههای شهدا و همراه با یادوارههای آنان است که برگزار میکنیم.
گروه جهادی داریم که در حوادثی مانند زلزله کرمان و سیل لرستان و در حاشیه شهر در مناطقی که لازم است جهت ساخت و سازها و تعمیرات و خدمات حضور پیدا میکنند. در دوران کرونا هم فعالیتهای بسیار درخشانی داشتند و بستههای معیشتی و… به خانوادههای نیازمند اهدا میکردند.
ضمن اینکه ما دارای یک ساختار و چارت کاری منظم هستیم و کارها را به شکل تشکیلاتی پیش میبریم. دورههای تشکیلاتی را برای تشکلها و هیئتها تدریس میکنیم و به عزیزانی که تمایل داشته باشند مشاوره هم میدهیم. ضمن اینکه خودمان هم مشاوره میگیریم و از تجربیات دیگران استفاده میکنیم.
موفقیتها:
- ما مجموعه را اینگونه تعریف کردهایم که یک مجموعه خطشکن باشد، یعنی در محورهایی که افراد ورود نکردهاند، ورود کنیم. به طور مثال در استان یزد تفسیر قرآن نبود ما ورود کردیم و راه انداختیم و بعد از این، جلسات مختلف تفسیر در شهر ایجاد شد.
- هیئات و مجوعههای قرآنی خیلی با هم مأنوس نبودند، ما در استان یزد قاریان را دعوت کردیم و کرسی تلاوت برایشان گذاشتیم. جلسات معظم قرآنی برگزار کردیم و این ارتباط به زیبایی شکل گرفت . الان به گونهای است که شما وقتی وارد یزد میشوید بنرهای مجالس و تبلیغات را میبینید یکی از پایههای برنامهها قاریانی هستند که تصاویرشان در بنرها خورده است.
- ما برگزاری اردوی راهیان کربلا که بازدید از مناطق جنگی بود را قبل از راهیان نور و با قالب متفاوتی انجام میدادیم؛ یعنی بچهها همه در قالب یک گردان و گروهانهای مختلف در منطقه حضور پیدا میکردند و همه با لباسهای بسیجی، سربند و تجهیزات بودند و جیره غذایی داشتند. هر اتوبوس فرمانده و روحانی داشت و ترکیب کاملاً نظامی بود؛ همچنین به منطقه ورود میکردیم با نمادهایی که ویژه خود مجموعه بود. در آن سالهای اول وقتی وارد مناطق میشدیم، کاملاً تفاوت این حضور حس میشد و به قدری این تأثیرگذار بود که شهادت سرداران بزرگی که در منطقه بودند و تلاشهایی که بچهها میکردند در توضیح این نمادها مشخص بود . همچنین در منطقه به گونهای شد که در سالهای بعد که وارد منطقه میشدیم بسیاری از گروهها با همین هیئتی که ما در منطقه حضور پیدا میکردیم آنها هم حضور پیدا میکردند. منظور این است که خلاقیت و خطشکنی در عرصههای فرهنگی یکی از ویژگیهای این مجموعه بوده است.
چالشها:
- زمانی که برای اولین بار مقام معظم رهبری بحث سبک زندگی را مطرح کردند، ما وارد شدیم و پژوهشی انجام دادیم. دیدیم که یکی از پایههای مهم تغییر سبک زندگی، تاریخ قمری است که باید مبنای رفتارهای ما قرار بگیرد. فلذا ما برای این کار سررسید قمری را چاپ کردیم که با مشکلات زیادی مواجه شدیم؛ در این مسئله خلاء قانونی داشتیم و به سختی کار را جلو بردیم.
- یکی از مهمترین چالشهای ما بحث مالی است. تشکلهایی مانند هیئتهایی که وابستگی مالی به جایی ندارند و فعالیتهای متنوع هم میخواهند انجام دهند و به ابرهیئتهایی تبدیل شدهاند که فعالیتهای متنوع انجام میدهند در بحث مالی قطعاً به مشکلاتی برخورد میکنند. البته برای این موضوع راهکارهایی را درنظر گرفتیم تا بتوانیم این مسئله را حل کنیم.
- بحث نداشتن فرصت حقوقی برای تشکیلاتی مانند هیئت است. یعنی هیئت از نظر حقوقی نمیتواند فعالیتی داشته باشد، چون قانونی نیست و به صورت تشکل دولتی و دارای مجوز رسمی حقوقی نیست. به همین دلیل اگر میخواهد کاری را انجام دهد باید در قالب یک موسسه و یک مرکز رسمی انجام دهد.
- از دیگر مسائلی که در مسیر راه ما بود، این بود که خیلی از فعالیتهای فرهنگی که میخواهیم انجام دهیم، مورد حمایت مردم قرار نمیگیرد. به طور مثال وقتی در مجالس مذهبی جشن و اینها برگزار شود مردم کمک میکنند اما در مورد فعالیتهای فرهنگی چون نهادینه نشده است، مردم حمایت نمیکنند و این مسئله زحمت کار را خیلی زیاد میکند.
- اهم مشکلات که اغلب تشکلها با آن مواجه هستند و ما برای حل آن تلاش کردهایم، یکی مسئله کار تشکیلاتی است که در مجموعه ما این اتفاق افتاده و به تولید هم رسیده است. یکی هم مشکلات نیروی انسانی و تربیت کادر است که اغلب تمام تشکلها با آن مواجه هستند.